Kolik vydělal váš penzijní fond? Inflaci překonali jen odvážní

Akciové penzijní fondy se v roce 2021 dostaly přes desetiprocentní zhodnocení, některé přidaly až čtvrtinu. Naopak kdo v „nových“ fondech investuje opatrně, ten loni nejčastěji prodělal. Projděte si, jak výkonné byly takzvané účastnické fondy.

Vydáno: 12. 1. 2022
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

Účastnické penzijní fondy mají za sebou divoký rok. Kdo na důchod investuje odvážně a nebojí se akciových fondů, ten se v roce 2021 mohl těšit ze zhodnocení přinejmenším o desetinu. Pomyslný vítěz roku 2021 – Akciový fond od penzijní společnosti Uniqa – se dokonce dostal téměř na čtvrtinové zhodnocení. Podobně dobře na tom jsou další tři fondy.

Naopak ti, kdo mají peníze v konzervativních nebo dluhopisových účastnických fondech, skončili za rok 2021 většinou v minusu. Mohou za to – zdánlivě paradoxně – rostoucí úrokové sazby, které Česká národní banka rychle zvedala ve druhé polovině roku. Tím klesla hodnota dříve nakoupených dluhopisů, které si fondy pořídily ještě s nižšími úroky – podrobněji si to vysvětlíme na konci textu. Hned 14 z 34 účastnických fondů tak loni skončilo se záporným zhodnocením.

A to ještě před odečtením inflace, která se v průměru za rok 2021 vyšplhá někam ke čtyřem procentům. Inflaci loni porazilo jen 13 účastnických fondů. Kdo chce mít výnos vyšší než zdražování, musí na sebe alespoň částečně (ve vyvážených fondech) vzít riziko akciových trhů. Těm se loni dařilo, a tak hned čtveřice dynamických účastnických fondů skončila v plusu přes 20 procent.

Řeč je o takzvaných nových fondech – o doplňkovém penzijním spoření. Na důchod se státním příspěvkem si v účastnických fondech chce zhodnotit úspory zhruba 1,41 milionu lidí. Výsledky starých („transformovaných“) fondů penzijního připojištění, kde si na důchod stále spoří přes tři miliony lidí, budou známé až na jaře.

Výnosy fondů v našem žebříčku jsou už očištěné od poplatků, které si penzijní společnosti za správu peněz berou. Výnosem se myslí zhodnocení uložených peněz, kterého penzijní společnosti dosáhnou investováním do akcií nebo třeba dluhopisů. O zmíněné zhodnocení se zvyšují (případně snižují, pokud je zhodnocení v minusu) všechny peníze účastníků – tedy jak jejich vlastní úspory, tak i příspěvky od státu a případné příspěvky od zaměstnavatelů.

Státní příspěvky samozřejmě výhodnost penzijka dál zvyšují. Jak moc, to se u každého liší v závislosti na tom, kolik si ukládáte a jak dlouho. Pro ilustraci: když do fondu dáváte 1000 korun měsíčně, dá vám stát dalších 230 korun. Za rok to je 2760 korun. Když už máte penzijko delší dobu a máte naspořeno 100 tisíc korun, pomůže vám státní příspěvek zvednout zhodnocení vašich peněz o dalších 2,76 %. A když už máte ve fondu půl milionu, přinese stejných 2760 korun od státu zhodnocení navíc ve výši 0,55 %.

Odvaha se vyplácí

Výsledky za posledních pět let potvrzují, že momentálně vydělávají ti, kdo investují přinejmenším do vyvážených fondů.

Pod průměrnou inflací za posledních pět let jsou naopak všechny konzervativní fondy a menší část vyvážených. Naopak všechny dynamické fondy inflaci bezpečně porážejí.

Do následující tabulky dlouhodobých výsledků jsme zařadili jen fondy s alespoň pětiletou historií.

Letos poroste všechno

Akciové fondy mají za sebou období tříletého výrazného růstu, který přišel poté, co naopak v roce 2018 jejich hodnota celkem výrazně poklesla (viz předchozí tabulka). „Je potřeba připomenout, že ceny na akciových trzích mohou velmi výrazně kolísat a klienti, kteří se do těchto fondů rozhodnou investovat, musí s touto kolísavostí počítat,“ zdůrazňuje Richard Siuda, ředitel Conseq penzijní společnosti.

Co přijde v roce 2022? To se těžko odhaduje vzhledem ke složité situaci ve světě – ať už jde o další vývoj epidemie, inflace, energetické krize nebo třeba i o hrozící válečný konflikt na východě Ukrajiny. Experti z penzijních společností jsou ale většinou spíše mírně optimističtí.

„I v roce 2022 chceme aktivní správou překonávat hlavní akciové indexy a zhodnocovat tak dlouhodobé úspory klientů. Očekáváme výnos akciových fondů kolem 10 %,“ říká Martin Mašát, portfolio manažer penzijní společnosti Rentea, která na trhu důchodového spoření začala působit v polovině loňského roku.

„I přes výrazný růst akciových trhů v roce 2021 zůstáváme optimističtí a očekáváme pokračování pozitivního trendu, i když celkové zhodnocení v letošním roce bude podle našeho názoru významně nižší,“ odpovídá Jan Troníček, expert penzijního spoření Allianz.

„Aktuální situaci na akciovém trhu vnímáme jako poměrně napjatou, ovšem s velkými regionálními rozdíly – proto v našem fondu výrazně podvažujeme americké akcie, které jsou podle nás hodně drahé, a na druhé straně více preferujeme rozvíjející se trhy a mezi nimi především středoevropský region, kde jsou dle našeho názoru ceny atraktivnější,“ říká Siuda.

„Pro rok 2022 jsme spíše neutrální, nečekáme, že by měl akciový trh vzrůst stejně, jako v tomto roce. U dlouhodobých investic, kterými dynamické fondy jsou, však považujeme za klíčovou zejména pravidelnost, která je jedním z nejpřirozenějších způsobů řízení tržních rizik,“ uzavírá názorové kolečko Miroslav Gajzler, člen představenstva KB Penzijní společnosti.

Dobré zprávy pak máme pro ty, kdo jsou v konzervativních či dluhopisových fondech (typicky jde o lidi těsně před důchodem, kteří už by neměli investovat rizikově), které loni ztrácely. Jejich výnosy by měly v roce 2022 stoupat a vrátit se do kladných čísel.

„Současný trend růstu výnosů je z krátkodobého hlediska pro fondy negativní, nicméně ze středně a dlouhodobého hlediska jde o pozitivní vývoj, protože prostředky klientů budeme moci umisťovat nadále do bezpečných státních dluhopisů, ale za mnohem atraktivnější výnos. V loňském roce nesly české státní dluhopisy s kratší splatností méně než 1 %, naopak v dnešní době je můžeme nakupovat s výnosem do splatnosti, který přesahuje 3 %. A protože dluhopisy nakoupené v minulosti hodláme držet do splatnosti, potom i tyto ztráty v průběhu času odezní (na konci splatnosti bude vrácena původní nominální hodnota dluhopisu),“ vysvětluje Petr Brousil, mluvčí Generali penzijní společnosti.

„Očekáváme, že by penzijní dluhopisové fondy měly bez problémů dosáhnout výnosu kolem 4 až 5 % a nahánět inflaci. Výkonnost transformovaných a povinných konzervativních fondů bude o trochu horší kvůli jejich přísným regulatorním omezením,“ vypočítává Mašát.

Zdroj: peníze.cz