Rychlé půjčky jsou pastí pro mnoho českých domácností

Domácí rozpočty začátek školního roku nezmáhá tolik jako jeho konec. Přesto se na jeho zahájení někteří rodiče připravují měsíce. Nejhorší řešení, jak obstarat školní věci pro dítě, je si na ně půjčit.

Vydáno: 16. 9. 2021
Kategorie: Vaše příběhy
Zdroj: PartnersNews

Na začátku školního roku si většina rodičů oddychne, že jim končí starost s tím, jak zajistit hlídání nebo zábavu pro školou povinné děti o prázdninách. Na druhou stranu jedny starosti končí a další začínají. A v září jde často právě o pořizování nebo doplňování výbavy do školy, platby za kroužky, obědy, družinu, dopravu a další. Obstarání těchto položek v jednom měsíci je náročné hlavně pro rodiny s více dětmi. Vyvarovat se je přitom třeba bezhlavým nákupům, a hlavně rychlým půjčkám na lákavé zboží.

„Před časem jsem si půjčila narychlo od nebankovní instituce 10 tisíc korun s tím, že ji zaplatím příští měsíc, tedy do 30 dnů. Chtěla jsem dětem pořídit nové oblečení a věci do školy, peníze mi na účet dorazily skoro obratem,“ vypráví paní Alice z Prahy s tím, že v létě zkrátka spotřebovala veškeré úspory.

V telefonní zprávě ji hned po sjednání přišla informace, že k 28. září má vrátit 13 tisíc korun. To odpovídalo úroku ve výši zhruba 360 % a RPSN (roční průměrné sazbě nákladů) okolo 2 230 %.

„Nechtěla jsem to prostě řešit a potřebovala jsem rychle peníze,“ vysvětluje Alice, proč na takové podmínky vůbec přistoupila.

Rychlá půjčka přinese radost jen na chvíli
Firma ji peníze převedla na účet okamžitě. Ona tak vyrazila koncem srpna se svými dvěma dětmi do obchodního centra, kde si to podle jejích slov společně užili. Pořídila nové značkové tenisky, přezůvky i nové oblečení na tělocvik. A zbylo i na oběd.

„Peníze jsme utratili a děti se těšily v nové výbavě do školy mezi své kamarády,“ vzpomíná.

Jenže peníze se rozkutálely a koncem září Alici zbylo z výplaty sotva šest tisíc korun. Celou půjčku tak neměla z čeho vyrovnat, a tak ji nezaplatila v plné výši, to je včas.

Rychlé půjčky vycházejí vždy jen draho
Podle finanční poradkyně skupiny Partners Lucie Baslové není příběh paní Alice výjimka. Na rychlé půjčky a nepřiměřeně vysoké úroky z prodlení doplácí mnoho lidí. Jejich příběhy končívají i obstavením účtu, v horším případě i nemovitostí.

„Lidé si je obvykle sjednávají pod marketingovým tlakem a bez rozvahy a na to jejich poskytovatelé sázejí. Často si přitom půjčují na zbytné zboží, jako je drahé oblečení či elektronika,“ vysvětluje finanční poradkyně.

I výbavu do školy proto doporučuje rodičům pořizovat vždy s chladnou hlavou a střídmě. „Důležité je nenechat se zlákat reklamou, například na nový krásný odlehčený batoh, který je ale v porovnání s ostatními o desítky procent dražší,“ upozorňuje s tím, že je to pořád jenom batoh, jehož barvu či design nebude dítě za týden už ani řešit.

Paní Alice za deset tisíc zaplatila 5,5 tisíce korun navíc
Protože paní Alice nezaplatila půjčku včas, věřitelská firma uplatnila vyšší zúročení vypůjčených peněz. Poslala jí zprávu s tím, že ke zmíněným 13 tisícům připočítává poplatek za nedodržení smluvních podmínek ve výši 25 procent z vypůjčené částky, tedy 2 500 korun.

„Při neustálých smskách o tom, kolik jim dlužím a navyšováním částky jsem dostala opravdu strach, že o všechno přijdu,“ vzpomíná.

Nakonec se Alice svěřila své sestře, která ji na doplacení celé částky včetně poplatků půjčila 15 tisíc korun. A bez úroků, podotýká.

Pět pravidel pro bezpečné nakupování školních pomůcek
Nakupujte střídmě.
Při nákupech je dobré držet se pravidla raději méně než více. Zboží bývá většinou na trhu přebytek, cokoli se dá kdykoli dokoupit.

Zboží v akci. Obchodníci se počátkem školního roku předhánějí v nabídce vybavení pro děti. Vyplatí se proto sledovat akční nabídky třeba i u řetězcových prodejců.

Rozložte nákupy. Nekupujte všechny věci najednou. Ještě před samotným nákupem je praktické projít loňské vybavení a sepsat si pouze věci, které je třeba doplnit. Přezůvky z předchozího školního roku poslouží i v září.

Nepůjčujte si na školní vybavení. Na nákupech je důležité umět říci NE všudypřítomné nabídce rychlých půjček. Při nedostatku peněz je třeba se uskrovnit, v krajním případě požádat o půjčku někoho v rodině. Vždy však jen na to nejnutnější.

Nepřistupujte na platbu později. Stejně jako rychlé půjčce je dobré se při nákupech vyvarovat nabídce na pozdější platbu. I to je půjčka, za kterou především při zpožděné splátce kupující draze zaplatí.

Zdroj: iDNES.cz