Leden na finančních trzích vrátil obchodníky do covidové reality

Po razantním růstu finančních trhů v prosinci vrátil leden 2021 obchodníky do covidové stagnace. Velmi vlažně začaly rok dluhopisy, kde se promítá strach z enormních dluhů a potenciálního příchodu inflace. Podle analytiků to mimo jiné znamená, že konzervativní investoři mohou být rádi za nulovou změnu hodnoty svých investic.

Vydáno: 18. 2. 2021
Kategorie: Koronavirus
Zdroj: PartnersNews

Mezi důležité události, které v lednu zaujaly investory, bylo konečné zvolení nového prezidenta USA Joea Bidena. Ten se může s podporou obou komor Kongresu pustit do revidování kroků minulého prezidenta Donalda Trumpa. Zcela jistě lze od něj čekat podporu projektů soustřeďujících se na udržitelný rozvoj, nová kola fiskální podpory, ale i pokračování v konkurenčním boji s Čínou. Zde se v základu, jak vyplývá z jeho prohlášení, od svého předchůdce příliš neliší.

„Rok 2021 bude ve znamení několika událostí. Důležité budou vedle rychlosti vakcinace kroky nového prezidenta USA, ochota investorů dál dotovat dluhy států či vývoji inflace s blížícím se plným rozjezdem ekonomiky,“ říká ekonom skupiny Partners Martin Mašát.

Podle něj letošek bude o rychlosti, s jakou se podaří zastavit šíření pandemie a o očekáváních, kdy a jak se jednotlivé ekonomiky rozjedou.

„Dosavadní vývoj ukazuje, že investoři sází na optimistickou variantu, což však může v případě zklamání být cesta k výrazným turbulencím na trzích,“ dodává.

Partners Index akciových fondů hlásí stagnaci
Hlavní světové akciové indexy skončily v lednu v lehce negativních číslech. Nicméně, průměrná výkonnost diverzifikovaných akciových fondů převážně nabízených v České republice zůstala na nule. Průměrná výkonnost globálně diverzifikovaných akciových fondů za poslední 3 roky  dosáhla navzdory pandemii a recesi přes 16 %, za posledních 5 let dokonce 41 %. Vyplývá to z Partners Indexu podílových fondů za leden.

PIF-AK – fondy investující do akcií vyspělých zemí
PIF-SPEC – fondy investující do nerozvinutých zemí a další speciální strategie (okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

Pokud klienti investují ve speciálních akciových fondech zaměřených na nerozvinuté a menší trhy, tak vydělali za leden 1,3 procenta. V dlouhodobém horizontu však tento akciový sektor stále ještě dohání předešlé ztráty. Meziročně akciové fondy přidaly klientům 7,2 %, respektive 8,0 %.

Partners Index dluhopisových fondů se udržel na svém
Na svém zůstaly také dluhopisové fondy, protože výnosy dluhopisů se začátkem roku příliš nepohnuly. Za posledních 12 měsíců přinesly dluhopisové fondy svým konzervativním klientům v průměru jedno procento. To je stále hluboko pod inflací za rok 2020, která se podle předběžných odhadů pohybuje na úrovni 3 %. O něco lépe na tom byli klienti rizikovějších dluhopisových fondů, které sice v lednu klesly o 0,2 procenta, ale za posledních 12 měsíců zhodnotily svůj majetek o 2,1 procenta.

„Pozitivní je, že se blíží růst výnosů, což potvrdil i guvernér České národní banky Jiří Rusnok. To může ve výsledku pomoci dlouhodobé výkonnosti konzervativních investic a přiblížit jejich výnos inflaci,“ vysvětluje Martin Mašát.

Podle něj stojí za slabým výkonem dluhopisů nejen nulové základní sazby, ale také strach z enormně rostoucího zadlužení a očekávání ohledně vyšší inflace.

PIF-DLUH – fondy se státními a kvalitními korporátními dluhopisy
PIF-HY – fondy s investicemi do rizikových a spekulativních dluhopisů

Smíšené fondy lehce v negativních číslech

Smíšené strategie byly ve vleku stagnujících akciových a dluhopisových trhů a za leden v průměru pouze nepatrně klesly.

Výkonnost smíšených fondů je velice rozličná a pohybuje se od silně záporných po kladná čísla. To zejména kvůli různým strategiím a vahám akcií, případně podle jejich zaměření na různé regiony.

Zdroj: iDNES.cz