Češi přicházejí na chuť kreditním kartám

Kreditní karty nemají v České republice zrovna ustláno na růžích. V poslední době však Češi využívají kreditky stále častěji, a to zejména na internetu či při cestování.

Vydáno: 20. 7. 2020
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

V nedávném průzkumu pro Českou bankovní asociaci uvedlo 20 procent dotazovaných, že k platbám využívá i kreditní kartu. Rovněž roste počet lidí, kteří platí mobilním telefonem, ve kterém mají kartu „nahranou“. Podle informací z bank se lidé v poslední době začali více přiklánět k bezkontaktnímu placení i kvůli pandemii koronaviru.

Například Home Credit zaznamenal pokles výběru z bankomatů o 23 procent (oproti stejnému období loňského roku) za poslední období. Lidé jednak měli menší možnost, kde hotovost utratit, a také se jí snažili vyhýbat a upřednostnili bezkontaktní platby. „Oproti tomu ale právě vzrostlo o 23 procent používání kreditních karet při nákupech na e-shopech, které svoji činnost nemusely omezit,“ uvádí tisková mluvčí společnosti Home Credit ČR Linda Bilal.

Kreditky na vzestupu
Obliba kreditních karet v posledních letech stoupá, a je to patrné i na rozšiřující se nabídce na trhu ze strany bank a dalších poskytovatelů kreditních karet. „Třeba součástí karty 4U je i asistenční služba Domácnost – pozáruční servis vybraných spotřebičů, zdarma opravy v případě havárie vody nebo elektřiny v domácnosti a IT asistence,“ uvádí Ondřej Šafra, produktový manažer Komerční banky.

Řada poskytovatelů také přichází se specializovanými nabídkami mířící například na ty, kteří často cestují do zahraničí. V některých destinacích jsou právě kreditní karty nezbytné pro běžné platby, rezervace ubytování či zapůjčení vozidel.

Podle analytičky Partners Lucie Drásalové velká část z těch, co kreditní kartu používají, ji využívají „zdravě“. Velmi často ji využívají i živnostníci, na překlenutí období, když se jim například opozdí příchozí platby z faktur.

„Těch, kteří využívají kreditní kartu jako klín, kterým vytloukají další klín v podobě dalších úvěrů a točí se v úvěrové spirále, ubývá,“ míní Drásalová.

„Přesto u nás užívání kreditních karet není ani zdaleka tak populární jako u obyvatel v západních ekonomikách či v USA. Právě v USA je kreditní karta primárním nástrojem pro bezkontaktní platební styk, kdežto u nás je to stále karta debetní,“ říká Martin Prais, ředitel pobočky OK Point v Plzni, a ještě dodává: „Dále více doporučujeme používání kreditních karet při platbách na internetu a především na zahraničních serverech. Stále je a bude mnoho obchodů, které platbu zinkasují a objednané zboží zákazník nikdy neuvidí. V případě platby debetní kartou je mnohdy nereálné získat peníze případnou reklamací zpět.“

Jak funguje kreditka?
Není asi od věci si krátce připomenout, jak vlastně kreditní karta funguje a jak ji správně používat. Při platbě kreditní kartou nevyužíváte vlastních našetřených peněz, ale opakovaně si od banky půjčujete.

„Kreditní kartu můžeme přirovnat ke krátkodobé půjčce mezi sourozenci, kdy bratr na konci měsíce přijde za sestrou a požádá jí o peníze s tím, že hned při další výplatě jí peníze vrátí. Sestra si také neúčtuje žádný úrok, pokud peníze včas vrátí, nechce žádné poplatky ani splnění nějakých podmínek pro odpuštění poplatku. Přesně takhle je to i s kreditkou,“ uzavírá Ondřej Šafra.

Na co si dát pozor v případě kreditek?
Kreditní karta má na rozdíl od debetní karty některá svoje specifika. Je potřeba si dát pozor na celou řadu poplatků, na opožděnou splátku a případné uplynutí bezúročného období, které je často nastaveno na cca 45 dní. Pokud peníze klient do této doby nezaplatí, obvykle je nutné počítat s úrokem mezi 20 až 24 procenty ročně. „Doporučuji také určitě nevybírat kreditní kartou peníze z bankomatů, a to většinou kvůli vysokým poplatkům za výběr i tomu, že se vybraná částka začne ihned úročit, nehledě na bezúročné období. V obecné rovině pak často vede placení kartou k větším útratám,“ dodává Dušan Šídlo, pojistný analytik společnosti Broker Trust.

Zdroj: e15.cz