Tvořte si finanční rezervy a berte si co nejméně úvěrů, radí šéf Partners

Šest set tisíc Čechů využívá finanční služby poradců společnosti Partners, která je největší nebankovní poradenskou skupinou v zemi. O trendech ve finančním poradenství a roli finančního poradce při správě majetku jsme v burzovním studiu Seznamu mluvili s Petrem Borkovcem, spoluzakladatelem a ředitelem společnosti Partners Financial Services.

Vydáno: 17. 3. 2020
Kategorie: Můj byznys
Zdroj: PartnersNews

„S finančním poradcem je vhodné se potkat na pravidelné bázi jednou ročně a udělat menší audit finančního plánu. Jsou ale klienti, kteří v některém období potřebují finanční poradenství v daleko větší intenzitě, a to především při financování bydlení nebo u větších investic. Kromě toho by měl klient od solidního finančního poradce dostávat pravidelné měsíční zprávy o vývoji svého portfolia nebo mít možnost zajít na pobočku. Další služby pak může dostávat po telefonu nebo na klientském portálu,“ popisuje možnosti interakce klienta s poradcem Borkovec.

„My měříme profesionalitu poradce tím, že funguje na plný úvazek. Klient by neměl mít poradce, který sjednal jednu hypotéku za rok, stejně jako by asi nešel k zubaři, který vrtal naposledy loni,“ upozorňuje Borkovec na jednu z důležitých charakteristik kvalitního finančního poradce. Důležitý je ale podle něj také tlak na průběžné vzdělávání, titul ze školy rozhodně nestačí.

„Komplexita, kterou by měl dnes ovládat kvalitní poradce, je obrovská. Je to obor, který dává příležitost vybudovat si zajímavé podnikání, ale zároveň je to velmi zodpovědná profese. Doba, kdy mohl na ulici každý prodávat ‚stavebka‘, definitivně skončila.“

Školení i povinné zkoušky
Nového finančního poradce v Partners čeká minimálně měsíc školení, kde získá úplně základní informace, pak přichází půlroční práce s garantem, kdy za klientem chodí společně. K tomu musí projít povinnými zkouškami z pojišťovnictví, penzí, investic a úvěrů.

„Vzdělání je jistě výhodou, ale hodnoty a osobní postoje jsou zásadnější. Nemyslím si, že jsou dnes školy, které jsou schopné plně připravit člověka na náš obor,“ domnívá se Borkovec.

A podle jakých parametrů by si vybral svého osobního poradce on sám? „Rozhodující by byla sympatie, důvěra a osobní doporučení. Poradenství je hodně spojováno s produkty, ale dnes je hlavní přidaná hodnota ve schopnosti s klientem si popovídat, co vlastně chce a kdy to chce. Například jaký dopad bude mít na mé osobní finance, když chci mít rodinu.“

Profesionální poradce by neměl na klienta v ničem tlačit. „Finance, to jsou tisíce a tisíce možností. Poradce by měl být průvodcem a člověk by z něj měl cítit jistotu a sebevědomí.“

Finančnímu poradenství se v České republice věnují tisíce lidí. „V minulosti mohl dělat poradce v Česku opravdu skoro každý. Byly to až stovky tisíc lidí, kteří měli něco do činění s finančním poradenstvím. Až dojde k dokončení celého cyklu pročištění trhu, na trhu zůstane reálně dvacet tisíc profesionálních poradců, což bude takové zdravé jádro,“ odhaduje Borkovec.

Stálicí jsou hypotéky
A jaké jsou mezi Čechy nejpopulárnější finanční produkty? „Největší poptávka Čechů je po financování vlastního bydlení, a to i přesto, že se bytů staví málo, hypotéky lehce zdražily a přístup k nim se zkomplikoval,“ konstatuje manažer s tím, že ve vlastní produkci tvoří objemově hypotéky třetinu, zbytek přibližně rovným dílem doplňují pojistné produkty a investice.

V lednu se sjednalo v Česku nejméně hypoték za posledních pět let, Petr Borkovec se ale domnívá, že to není začátek nějakého výraznějšího trendu. „Abychom dohnali Rakousko v objemu hypoték na obyvatele, bude nám to trvat dvacet let, a to by si tamní obyvatelé už nemohli brát další hypotéky, ale museli by jen splácet ty staré. Potenciál na hypotečním trhu tedy stále vidím, i když může procházet obdobími růstů a poklesů.“

Vlastní banka
Důležitou oblastí pro rozvoj finančního poradenství v České republice jsou investice. „Když mám vyřešené bydlení, jsem zajištěný proti nenadálým situacím a mám dostatečnou rezervu, mohu začít investovat. Začal bych u konzervativnějších investic v podobě podílových fondů, ale také si dovedu představit posun do pasivně spravovaných portfolií složených z indexových fondů, takzvaných ETF. Poradce vždy musí znát rizikový profil klienta a mít jasno o jeho časovém horizontu, bez toho se úspěšně investovat nedá,“ říká Borkovec.

Finanční skupina Partners Financial Services však nezůstává jen u poradenství. „Máme investiční společnost, kde je možné investovat do fondů bez vstupních poplatků, nově i pojišťovnu Simplea, která má garanci pojistného plnění,“ představuje další aktivity své firmy Petr Borkovec, pro kterého je pomyslným byznysovým vrcholem vlastní banka.

„Naší vizí je otevřená banka, kde mohu spravovat své finance na denní, týdenní, roční nebo klidně i desetileté bázi. Hezkým termínem pro otevření je den, kdy mi končí debetní karta u jiné instituce, a tím je 1. leden 2023,“ prozrazuje svoji vizi šéf Partners Petr Borkovec.

Zdroj: SeznamZprávy