Pořídit si prostřednictvím hypotéky vlastní bydlení není levné, mladé rodiny mají problém

Kdo uvažuje o pořízení vlastního bydlení na hypotéku, by měl mít dost našetřeno. Co všechno zaplatí ten, kdo se rozhodne pro vlastní bydlení na hypotéku?

Vydáno: 4. 12. 2019
Kategorie: Bydlím
Zdroj: PartnersNews

Po zásazích České národní banky je dnes velmi těžké dostat od banky hypotéku na více než 80 procent hodnoty nemovitosti. A pokud ano, tak jen výměnou za méně příznivý úrok.

To znamená, že každý zájemce o hypotéku musí mít ve vlastních zdrojích 20 procent hodnoty pořizované nemovitosti. A v praxi většinou i více, protože odhadci bank mají tendenci pořizované nemovitosti zájemců o hypotéku o několik procent podhodnotit.

Důvod je, aby měla banka jistotou, že neprodělá v případě, že dlužník nebude splácet a ona bude muset prodat realitu. Od loňského října ale platí i další povinnosti pro zájemce o vlastní bydlení na hypotéku. Je jím limit pro jejich celkové zadlužení oproti výši jejich příjmu.

Problém s přístupem k vlastnímu bydlení má čím dál více domácností: Ono to totiž není jenom 20 procent. Dále je zde potom čtyřprocentní daň, vybavení domácnosti a další věci. Takže více a více rodin volí pronájem, i když i v jeho případě ceny jen rostou.

Na otázku, kolik člověk potřebuje peněz, aby si mohl sjednat hypotéku, si odpovězme konkrétním příkladem zájemce o hypotéku na 75metrový byt v Praze za cca 5 milionů korun cca 1,5 milionu korun ve vlastních zdrojích.

Podle odborníků se jedná o dost vysoké sumy zejména pro startující domácnosti bez úspor. Doporučuji si tedy sednout doma s tužkou a papírem, ideálně pak s finančním poradcem a pobavit se o krátkodobých a dlouhodobých cílech vymyslet další postupy, jak se k vlastnímu bydlení, respektive úspěšné žádosti o hypotéku co nejdříve dopracovat. Protože, jak ukazuje situace na nájemním trhu, nájem zejména ve velkých městech řešením vlastního bydlení vzhledem k vysokým cenám není.

Zdroj: e15.cz